Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Μοντέλα που κατασκευάστηκαν με χρονολογική σειρά


Νήσος Σκόπελος
Λόγω συχνών επισκέψεων (τόπος γέννησης) το τοπίο ήταν ιδιαίτερα οικείο. Κλίμακα οριζόντια & κατακόρυφη 1:25.000. Διάρκεια κατασκευής 6 μήνες. Περάτωση κατασκευής Ιούνιος 2002. Επειδή δεν υπήρχε ακόμη ανάλογο λογισμικό ο χρωματισμός και οι λεπτομέρειες βασίστηκαν σε προσωπική παρατήρηση και λήψη φωτογραφιών από όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές. (69 X 73 cm)
Όρος Όθρυς (Κεντρικό, Βόρειο και Ανατολικό τμήμα).Το βουνό ήταν γνωστό λόγω πολλαπλών επισκέψεων – αναβάσεων με αφετηρία τη Βρύναινα που είναι και o τόπος καταγωγής μου. Κλίμακα οριζόντια & κατακόρυφη 1:25.000. Διάρκεια κατασκευής 18 μήνες. Περάτωση κατασκευής Μάρτιος 2009. Για το χρωματισμό λήφθηκε υπόψη εκτός από την παρατήρηση του πεδίου για πρώτη φορά το Google Earth. (100 x 88 cm)

Matterhorn/ Monte Cervino Ιταλία – Ελβετία. Το βουνό ήταν γνωστό από την ελβετική
πλευρά από τον Ιούλιο του 2004. Αν και λόγω καιρού η προσπάθεια ανάβασης διακόπηκε νωρίς τουλάχιστο αποκτήθηκε μια καλή ιδέα της περιοχής. Κλίμακα οριζόντια & κατακόρυφη 1:25.000. Διάρκεια κατασκευής 1 μήνας. Ολοκλήρωση κατασκευής Οκτώβριος 2010. (23 X 30 cm) 


Όρος Όλυμπος Συγκρότημα Κορυφών έως θέση Πριόνια. Ειδικά αυτή η περιοχή είναι εξαιρετικά οικεία μετά από πολλαπλές αναβάσεις. Κλίμακα οριζόντια & κατακόρυφη 1:25.000. Διάρκεια κατασκευής 1 μήνας. Πέρας κατασκευής Νοέμβριος 2010. Στο χρωματισμό είχα την βοήθεια του Αλέκου, φίλου και συντρόφου στις εξορμήσεις στα βουνά
Αλέκος Facebook ο οποίος είναι ο "Γκουρού'' των ψηφιακών και τρισδιάστατων χαρτών. Ο Αλέκος λοιπόν δημιούργησε φωτοχάρτη με ισοδιάσταση με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης που καταδείκνυε ακριβέστερα από τους υπάρχοντες χάρτες την θέση των 

χρωματικών και λοιπών ανάγλυφων λεπτομερειών. Το μοντέλο δωρίστηκε στο φίλο ορειβάτη και διαχειριστή καταφυγίου Μιχάλη και βρίσκεται σήμερα στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» Οροπέδιο Μουσών, Όλυμπος. (23 X 30 cm)Monte Pelmo Δολομίτες, Βόρεια Ιταλία. Η εξοικείωση με το τοπίο έγινε τον Ιούλιο του 2002 μετά από ένα10ήμερο trekking με τον ΕΟΣ Αχαρνών. Κλίμακα οριζόντια & κατακόρυφη 1:25.000. Διάρκεια κατασκευής 1 μήνας. Περάτωση κατασκευής Ιανουάριος 2011. Εδώ δοκιμάστηκε πρώτη φορά μόνο ψηφιακό υπόβαθρο ισοϋψών από αρχεία .srtm (πλέγμα υψομετρικών σημείων από μετρήσεις δορυφόρου) που δημιούργησε ο Αλέκος χωρίς την ύπαρξη χάρτη. Διαπιστώθηκε ότι σε περιοχές με έντονο και ακανόνιστο ανάγλυφο η παραγωγή ψηφιακού μοντέλου εδάφους από υψομετρικά σημεία (Interpolation) παρουσιάζει αποκλίσεις σε σχέση με το φυσικό τοπίο εμφανίζοντας μια τάση εξομάλυνσης. (23 X 30 cm)Όρος Όλυμπoς Από Λιτόχωρο έως Κοκκινοπηλός. Το ανάγλυφο του Ολύμπου όπως
ανέφερα στην περιγραφή του μικρότερου μοντέλου μου ήταν ιδιαίτερα γνωστό από εξορμήσεις στις κορυφές από όλες σχεδόν τις πλευρές. Κλίμακα οριζόντια & κατακόρυφη 1:25.000. Διάρκεια κατασκευής 8 μήνες. Περάτωση κατασκευής Ιανουάριος 2014. Η κατασκευή περιλαμβάνει απλά μεγαλύτερη περιοχή από το προηγούμενο μοντέλο του Ολύμπου. Εδώ πάλι ο «μάγος» Αλέκος παρήγαγε τα ανάλογα ψηφιακά μοντέλα που διευκόλυναν το χρωματισμό. (93 X 43 cm)

Glocknergruppe Süd. (Νότιο συγκρότημα Grossglockner) Αυστρία, Kalser Tal έως το Winkle του Heilingenblut. Πρόκειται για το νότιο τμήμα του συγκροτήματος που περιβάλλει την ψηλότερη κορυφή της Αυστρίας Grossglockner. H περιοχή μου ήταν γνώριμη από ένα 7ήμερο trekking γύρω από το Grossglockner τον Ιούλιο του 2008. Κλίμακα οριζόντια & κατακόρυφη 1:25.000. Διάρκεια κατασκευής 8 μήνες Περάτωση κατασκευής Ιανουάριος 2015. Όπως πάντα και εδώ η βοήθεια του Αλέκου ήταν πολύτιμη. (65 X 30 cm)

Mount Everest. Νεπάλ / Κίνα. To συγκρότημα περιλαμβάνει τo Island Peak και εκτείνεται βόρεια μέχρι το Changzheng Peak. Προσωπική γνώση του τοπίου δεν υπάρχει. Παρά τη σχεδιαζόμενη αποστολή μας με το Νίκο το Μαγγίτση  τον Μάιο 2015 επιστρέψαμε άπρακτοι λόγω κλοπής των χρημάτων της ομάδας από τον τοπικό οδηγό. Η πικρία έγινε ανακούφιση όταν δυο μέρες μετά ακολούθησε ο μεγάλος σεισμός που ισοπέδωσε την περιοχή. Από ανεπίσημες πηγές 900+ (επισήμως 19) ορειβάτες έχασαν τότε τη ζωής στην περιοχή του Everest.  Κλίμακα οριζόντια & κατακόρυφη 1:25.000. Διάρκεια κατασκευής 11 μήνες. Ολοκληρώθηκε Απρίλιο 2016. Σημαντική βοήθεια κυρίως στην τελική διαμόρφωση του μοντέλου ήταν το δωρεάν πρόγραμμα 3D Reality Maps Viewer/ Mount Everest που ανακάλυψε ο Αλέκος φυσικά στη σελίδα www.realitymaps.de (53 X 77 cm)
 Όρος Άθως. Άγιον Όρος.Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγ. Όρους. Η καλυπτόμενη περιοχή περιλαμβάνει το νότιο τμήμα της χερσόνησου του Άθωνα από τη γραμμή Μονή Ξηροποτάμου - Μονή Φιλοθέου και νότια. Η περιοχή είναι ήδη γνωστή από πολλαπλές επισκέψεις στις Μονές αλλά και στην κορυφή. Η κλίμακα είναι και δω η 1:25.000. Χρειάστηκαν 8 μήνες για την ολοκλήρωση της κατασκευής που ήταν έτοιμη το Δεκ 2016. Ο Αλέκος δημιούργησε το ανάλογο ψηφιακό μοντέλο που βοήθησε σημαντικά στο βάψιμο του μοντέλου. (64 Χ 52 cm)Δεν υπάρχουν σχόλια: